Cilt Bakımı,Cilt maskesi,Sivilceler için maske,Siyah noktalar,Saç Bakımı,Normal Cilt Bakımı,Saç Sağlığı,aç Bakımı Saç Maskeleri saç dökülmesi saç bakım ürünleri evde saç bakımı saç maskeleri doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı erkek cilt bakım saç bakımı cilt maskeleri cilt lekeleri siyah noktalar sivilceler Bitkisel Cilt Bakımı Cilt Bakımı ve Güzellik Kuru Cilt Bakımı doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı epilasyon laser epilasyon

Blog Arşivi




Suçlu salatalar mı?

Suçlu salatalar mı!?

Kilo vermek için ilk başvurulan yöntem, salata yemektir. Ancak salatalara masum sanılan zengin soslar eklendiğinde gereksiz kalori almış olursunuz.



''Yeter salata görmek istemiyorum! Diyette bana salata yazmayın da ne yazarsanız yazın! Salatadan başka bir şey yemiyorum yine de kilo alıyorum''...

Bu tür serzenişlere sıkça rastlıyorum. Ancak diyet listelerinin vazgeçilmezi olan salataya enerji değerini asıl veren içindeki sos ve üzerindeki malzeme miktarı oluyor. Bu sebeple sosları yakından incelemek lazım.

Salatalar günlük beslenmemizin önemli bir kısmı haline geldi. Annelerimizin sofrasında yemeğin yanında çeşit olarak bulunan yeşillikler ve sebzeler şimdi ana yemeğimiz olabiliyor. Salata yaparken; göbek, marul, ıspanak, kereviz, roka, tere, karnabahar, havuç, domates, yeşil biber, kırmızı biber, yeşil soğan, kırmızı soğan, kuru soğan, kırmızı lahana, semizotu, turp, beyaz lahana, brokoli, soya fasulyesi, enginar, salatalık, maydanoz, dereotu, patlıcan, Akdeniz yeşillikleri ve benzeri besinleri çiÇ olarak tüketebilirsiniz.

Salata yaptığımız çiÇ sebzelerin genelde su oranı ve lif içeriği yüksektir. Bu sebeple de enerji değeri düşüktür. Bu durum kilo kontrolü yapmak isteyen kişileri doğrudan salataya yönlendiriyor. Ancak soslara dikkat! Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt gibi) katılarak yapılır.

Sosları tanıyalım

Limon: Her çeşit yiyeceğe lezzet vermek için kattığımız bir besindir. Bileşimindeki C vitamini miktarı oldukça yüksektir. C vitaminin faydalarını saymakla bitiremeyiz.

Sirke: Çeşni vericidir. Salatalarınıza aroma vermek amacıyla, sirke kullanabilirsiniz. Ancak tuz oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Yağ: Çok az miktarda tüketildiğinde bile, yüksek enerji verir. Bu nedenle, tüketim miktarına çok dikkat etmek önemlidir. Salatalarda favori yaÇ olarak zeytinyağı kullanmanız tavsiye edilir. Ama onun da bir gramı diğer yağlarda olduğu gibi 9 kalori verir. Bunun yanında, soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar, içerdikleri yaÇ asitleri nedeniyle 'kalp koruyucu’ olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşimlerindeki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.

Mayonez: Yüksek miktarda yağ içerir. Zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni, yumurta sarısıyla hazırlanmasıdır.

Yoğurt: Birçok salataya yoğurt ilave edebilirsiniz. Mayonez yerine tercih edebileceğiniz sağlıklı bir besindir. Yoğun kalsiyum içeriğinin kemik sağlığı için göz ardı edilemeyecek faydaları vardır.

Diğer malzemeler: Zeytin, peynir, ton balığı, füme et, jambon kullanabilirsiniz.

Salataların çeşidi zenginleştikçe, gözünüze daha doyurucu görünecektir. Bir de yanında bol miktarda ekmek ile tüketirseniz, aldığınız enerji miktarı iyice artar. Salatalarınıza eklediğiniz her fazladan madde, cinsi ve miktarına göre, aldığınız enerjiyi artıracaktır. Salata seçiminizde her zaman kalori ve yağ miktarını göz önüne alın. Örneğin, Sezar salatası yerine Akdeniz yeşillikleri salatasını tercih edin.

Her gün salata yiyin

17 bin kişiyle yapılan bir araştırmada, her gün salata ve çiğ sebze içeren salata yiyen kişilerin vücutlarındaki C, E, B6 vitaminleri ve folik asit seviyelerinin fark edilir şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Bunların hepsi bağışıklık sistemini güçlendiren öğeler. Günde bir kez salata yemenin kış aylarındaki soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi geleceği bildiriliyor.



Soslar ve kaloriler
Salata Ölçü Enerji Değeri
(Kalori)
Mavi peynir (Danimarka peyniri) 2 yemek kaşığı 155
İtalyan sos 2 yemek kaşığı 160
İtalyan (düşük kalorili) 2 yemek kaşığı 15
Fransız sosu 2 yemek kaşığı 135
Bin ada sosu 2 yemek kaşığı 120
Gurme caesar 2 yemek kaşığı 150
Klasik caesar 2 yemek kaşığı 120
Gurme parmesan 2 yemek kaşığı 150
Pesto İtalyan 2 yemek kaşığı 90
Dijon vinaigrette 2 yemek kaşığı 60
Balsamic vinaigrette 2 yemek kaşığı 90
Limon suyu 2 yemek kaşığı 8
Sirke 2 yemek kaşığı 4
Zeytinyağı ve sirke 2 yemek kaşığı 100