Cilt Bakımı,Cilt maskesi,Sivilceler için maske,Siyah noktalar,Saç Bakımı,Normal Cilt Bakımı,Saç Sağlığı,aç Bakımı Saç Maskeleri saç dökülmesi saç bakım ürünleri evde saç bakımı saç maskeleri doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı erkek cilt bakım saç bakımı cilt maskeleri cilt lekeleri siyah noktalar sivilceler Bitkisel Cilt Bakımı Cilt Bakımı ve Güzellik Kuru Cilt Bakımı doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı epilasyon laser epilasyon

Blog Arşivi




Cinsel Terapist

700 bin kişiye bir cinsel terapi uzmanı

A.A

Türkiye'de erişkin nüfusun üçte birinde en az bir cinsel sorun bulunduğu, buna karşın binlercesinin görev yapması gerektiği halde ülkede cinsel terapi uzmanı sayısının sadece 100 civarında olduğu bildirildi.


Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Doğan Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de cinsel sorun için başvuru oranının yüzde 1 civarında olduğunu belirtti.

İnsanların, cinsel sorunlarını, bir profesyonel de olsa başkasıyla konuşmaktan çekinmeleri, tedavi olabileceklerini ve nerelere başvurabileceklerini bilmemelerini, başvuru oranının düşük çıkmasının başlıca nedenleri arasında gösteren Şahin, şunları kaydetti:

"Kadınların yüzde 30-60 kadarı, yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşarlar. Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozuklukları, cinsel istek ve uyarılma bozukluğudur. Ancak ülkemizde vajinismus, batı ülkelerine göre daha sık görülmektedir. Ülkemizde cinsel sorun nedeniyle başvuran kadınların yaklaşık yüzde 50-60'ını, vajinismuslular oluşturur. Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu ise erken boşalmadır. Görülme oranı yüzde 30-40 civarındadır. Sertleşme zorluğu ya da kaybı, yaklaşık yüzde 8-10 civarındadır. Ancak 45 yaşından sonra bu oran, giderek artar."

CİNSEL TERAPİ UZMANI SAYISI

Şahin, erişkin nüfusun üçte birinde en az bir cinsel sorun bulunduğunu dile getirerek, bunun da Türkiye'de binlerce cinsel terapi uzmanı bulunması gerektiği anlamına geldiğini ifade etti.

Buna karşın ülkedeki cinsel terapi uzmanı sayısının, 100 civarında olduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
"Çok yaygın olan cinsel sorunların uygun bir şekilde ele alınıp tedavisi için temel psikiyatri ve psikoloji eğitimleri yeterli değildir. Cinsel terapi uzmanlarının artmasıyla sorunların tedavisinde daha iyi bir durum ortaya çıkacaktır ancak, yüzde 1'lik başvuru oranları artmazsa, önemli bir bölümü tedavi edilmeksizin kalacaktır. Fakat özellikle son yıllarda, cinsel sorunlara medyada daha fazla yer verilmesi, başvurularda artışa yol açmaya başlamıştır."

"YENİ UZMANLAR YOLDA"

Şahin, CETAD olarak cinsel terapi yapabilecek uzman yetiştirmek üzere eğitimlerini sürdürdüklerini belirterek, bu eğitimi almak için kişinin, psikiyatrist ya da yeterli klinik deneyimi olan ve tercihan klinik yüksek lisansı yapmış bir psikolog olması gerektiğini kaydetti.

146 saat teorik, 72 saati süpervizyon olmak üzere toplam 218 saatlik eğitim sürecinin, yaklaşık 2 yılı bulduğunu dile getiren Şahin, şunları söyledi:

"Bu iki yıl içinde öğrencilerimiz, cinselliğe daha geniş ve yargısız bakabilmeyi, cinsel sorunların nedenlerini, cinsel sorunlarda görüşme yapabilmeyi, bu vakaların değerlendirilmesini ve tanı koymakla ilgili ayrıntıları kazanıyorlar. Daha sonra da bir yıl boyunca bir eğitmen nezaretinde vaka görerek, hatalarını ve uygulamaların ayrıntılarını öğreniyorlar."