Güzelliğin Sırrı Miğdede |
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Naciye Ürgüden, güzel ve sağlıklı görünümünbeslenmedengeçtiğini söyledi. Her organın belli gıdalara ihtiyacı olduğunu belirten Ürgüden, ``Vücudunuzun güzel ve bunun kalıcı olmasını istiyorsanız öncelikle ne yiyeceğinizi iyi belirlemeniz gerekli`` dedi. Ürgüden, şu önerilerde bulundu: Gözler: A vitamini vücudun sağlıklıolabilmesiiçinihtiyaç duyduğu en önemli vitaminlerden biri. Göz sağlığına da etkisi büyük. Bunun için; havuç, ıspanak, rezene, patates, brokoli, fındık ve mercimek yenmeli. Tırnaklar: Güzellik vitamini olarak da bilinen biyotin, saçları ve tırnak uçlarını güçlendirir. Yumurta, balık, süt, peynir, lahana ve patates biyotin içerir.. Kulaklar: Kulak çınlamaları ve duyma bozukluğu çinko eksikliğine bağlı olabilir. Çinko için tavuk, kuzu veya sığır eti yiyin. Diş ve dişetleri: Diş ve dişetlerinin sağlıklı görünmesi için günde en az 800 miligram kalsiyum almak gerekli. Süt, ıspanak, kuru incir, kayısı, rezene ve lahanayla kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir. Saçlar: Saçlar aminoasitlere ihtiyaç duyar. Saçlarının sağlıklı uzaması ve kısa sürede yıpranmaması için en önemli unsur aminoasit. Bunun için; hem protein hem de aminoasit içeren besinler tercih edilmeli. Peynir, yumurta, tavuk, hindi ve fındık gibi... Cilt: Eğer cildin pürüzsüz ve sağlıklı görünmesi isteniyorsa, her gün en az 60 mg C vitamini alınmalı. C vitamininin, savunma sistemini artırıcı etkisi var. Bu vitamin vücuttaki yara izleri ve çürüklerin kapanmasına yardımcı olur, cilde pürüzsüz bir görüntü kazandırır. C vitamini; taze meyve, meyve suları ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Özellikle, portakal, greyfurt, limon, kiraz ve siyah üzüm, bol miktarda C vitamini içeren besinler arasında. |