Cilt Bakımı,Cilt maskesi,Sivilceler için maske,Siyah noktalar,Saç Bakımı,Normal Cilt Bakımı,Saç Sağlığı,aç Bakımı Saç Maskeleri saç dökülmesi saç bakım ürünleri evde saç bakımı saç maskeleri doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı erkek cilt bakım saç bakımı cilt maskeleri cilt lekeleri siyah noktalar sivilceler Bitkisel Cilt Bakımı Cilt Bakımı ve Güzellik Kuru Cilt Bakımı doğal cilt bakımı bitkisel cilt bakımı epilasyon laser epilasyon

Blog Arşivi




Cilt ve Saçın Renk Pigmentleri

Renk pigmentlerini taşıyan melanosit hücrelerini S.germinatum ve S. spinosum tabakalarında yer alırlar. Ciltte melanin, trikosiderin ve hemoglobin (kanda bulunur) olmak üzere üç renk pigmenti vardır. Sarımsı cildi olan Çinli ırkında ilave olarak karoten bulunur.

  • Melanin 
  • 211; kahverengi – siyah
  • Trikosiderin – kızıl
  • Karoten – sarı renk verirler


Renk pigmentleri oluşan yeni hücrelerle birlikte cildin üst tabakalarına taşınarak burada keratin ile birleşirler. Özellikle melaninin en önemli görevivücudu mor ötesi ışınlardan korumaktır. Dolayısıyla yaz aylarında ve direkt güneş ışınlarına maruz kalındığında artış gösterir.

Saç tellerimiz ise rengini, melanin ve trikosederin pigmentlerinin az ya da çok oluşuna göre alır. Pigmentler matrix hücrelerinin etrafında yer alırlar ve oluşan saç telinin medulla ve korteks tabaklarında bulunurlar.

Doğuştan renk pigmentlerinin eksikliğine Albino hastalığı adı verlir ki, bu rahatsızlıkta cilt, gözler, kıl ve saçlar tamamıyla renksizdir. Asla güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekir.